TURISTIČNO DRUŠVO NOVAKI

Pestrost sveta...

Sloven��ina English

Srečanje pod Črnim Vrhom 2011

Prireditev 2010Turistično društvo Novaki prireja v nedeljo 26. junija, od 14. ure dalje, že 11. tradicionalno prireditev Srečanje pod Črnim Vrhom. Prireditev se bo tudi letos odvijala na parkirišču, ob spodnji postaji šest-sedežnice "Počivalo".

Letošnji etnološki del »Srečanja pod črnim vrhom« bo prikazan na prav poseben način. Vzporedno se bo namreč dogajalo več postopkov obdelave slame. Žito bodo najprej pripeljali z vozom, omlatili z mlativnico na ročni pogon in oškopali, naslednja mlatilnica bo gnana na bencinski motor, slamoreznica pa z geplom.

Nadaljujemo pa tudi s tradicijo prikaza izdelave slamnate strehe. Kritja streh s slamo in ostalih rokodelskih spretnosti je na območju Novakov veščih še nekaj vaščanov, zato to znanje želimo predstaviti mlajšim in širši javnosti. Nenazadnje imamo v Novakih v neposredni bližini Partizanske bolnice Franje, domačijo Kamlonarše, katere objekti so še zmeraj v celoti pokriti s slamo.
Ansambel spev
Gasilci iz Novakov bodo prestavili delovanje 130 let stare brizgalne na ročni pogon.  

V kulturnem programu bodo sodelovali člani dramske sekcije TD Novaki ter mešani pevski zbor iz Novakov.

Tekom celotne prireditve bo potekalo tekmovanje v žaganju z žago amerikanko in tekmovanje v sestavljanju »šurkovega« skednja, in druge zabavne aktivnosti.

Po kulturno-etnološkem delu sledi zabava z ansamblom »SPEV« gostja večera pa bo nadobudna harmonikašica šova »Slovenija ima talent« Karmen Razbornik


Zaradi vsega navedenega smo prepričani, da se Vam torej splača podati v našo prelepo vasico pod Smučarskim centrom Cerkno. Člani turističnega društva Vas z veseljem pričakujemo.Prireditev so omogočili: