TURISTIČNO DRUŠVO NOVAKI

Pestrost sveta...

Sloven��ina English

V Vuzenici smo prikazali postopek obdelave žita

img 1207Minuli petek smo se člani TD Novaki mudili v Vuzenici, kjer smo se na povabilo tamkajšnjega turističnega društva, predstavili na prireditvi v sklopu že tradicionalnih Vuzeniških dni. Prikaz obdelave žita, v katerega smo poskušali vplesti tudi kulturne, predvsem pa kulinarične posebnosti domačega kraja, je sodeč po odzivih, navdušil številne obiskovalce, ki so nam z velikim zanimanjem prisluhnili ter skozi spretne roke domačinov podoživeli celomesečno dogajanje na kmetijah naših prednikov

 

Praktičen prikaz obdelave žita smo pričeli s krišpanjem, torej prvo najbolj grobo obdelavo žita. Pri krišpanju se s pomočjo mlatilnice slamo pripravi za izdelavo strehe, zato mora le-ta ostati čim manj poškodovana, prazno klasje mora ostati zraven. Opluskano slamo so zlagali na kup in nato pričeli z izdelavo škopnikov. Pri škopanju se izloči slaba slama in plevel, ostane torej samo lepa, ravna slama, ki je že primerna za izdelavo slamnate strehe.

 

V drugem delu naše predstavitve smo pričeli z mlačvo, pri kateri se je zrnje ločilo od klasja. Ročni pogon mlatilnice je zamenjal bencinski motor, kar je ljudem seveda izjemno olajšalo delo, tudi gledalci pa so z velikim navdušenjem zaploskali zvokom ropotajočega motorja, ki ga je iz svoje zbirke starih motorjev pripeljal Silvo Čemažar.

 

Mlačvi je sledilo grobo čiščenje na rejto in nato fino čiščenje na veternik (vivnk). Preden so žito pospravili, so ga še enkrat dali skozi sito in nato v mernike.  Žito so tako lahko varno spravili v kaščo pred morebitnimi ujmami, kar je ljudem po dolgem in napornem delu prineslo veliko mero zadovoljstva in veselja.

 

Ob končanem delu so gospodinje može postregle z orehovimi štruklji, slanimi orehovimi potičkami, žganjem in »hruškovo vodo«, seveda pa nismo pozabili niti na naše obiskovalce, ki smo jih v znak spoštovanja in zahvale počastili z žganjem, kruhom in hišnim aperitivom Hotela Cerkno – »Laufarjem«. Družina Purgar je obiskovalce pozdravila v tipičnih smučarskih oblačilih in jim predstavila novaško lok smučko – simbol TD Novaki.

 

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo, najprej TD Vuzenica, za povabilo in topel sprejem, pa tudi vsem članom TD Novaki, ki so v Vuzenici s ponosom, sproščenostjo in odprtostjo predstavili delček naše bogate kulturne dediščine ter tako pripomogli k večji razpoznavnosti našega kraja širom Slovenije.

 

Fotografije iz prireditve si lahko ogledate v galeriji

 

Urša Ambrožič