TURISTIČNO DRUŠVO NOVAKI

Pestrost sveta...

Sloven��ina English

Član TD Novaki prejel Bevkovo nagrado

bevkovi nagrajenci 2014Minuli četrtek, 1. 10. 2014, torej na dan cerkljanskega občinskega praznika, je na slavnostni seji občinskega sveta, naš dolgoletni član Silvo Čemažar, prejel Bevkovo nagrado za svoj nenadomestljiv prispevek pri ohranjanju etnološke dediščine Cerkljanske.

 

Priznanje, ki ga občina Cerkno vsako leto podeljuje osebam, ki so s svojimi dosežki na različnih področjih družbenega življenja pomembno prispevali k razvoju Cerkljanske, je tokrat na predlog Turističnega društva Novaki, prejel Novačan Silvo Čemažar. Dolgoletni član TD Novaki, ki s ponosom in entuziazmom ohranja bogato kulturno dediščino, saj se zaveda njene vrednosti in poslanstva, je priznanje iz rok župana občine Cerkno, gospoda Mirana Cigliča, prejel na četrtkovi slavnostni seji občinskega sveta.

 

Silva krasi izjemen občutek za zapuščino naših prednikov in tako so, njemu zahvaljujoč, mnogi stari, že pozabljeni kmečki stroji in pripomočki, ki so tesno povezani tudi s kulturo in običaji naših krajev, rekonstruirani in ljudem predstavljeni na izredno zanimiv način. Ne le da je, s s svojim specifičnim tehničnim znanjem in zanimivimi idejami, gonilni motor lokalnega turističnega društva, temveč Silvo s svojo neizmerno voljo in energijo motivira tudi ljudi okrog sebe, zlasti mlade, ki so najlepši pokazatelj njegovega vestnega in prizadevnega dela, pa tudi zagotovilo, da se na zapuščino naših prednikov tudi v prihodnje ni bati. Njegovi obnovljeni stroji in motorji, ki jih hrani v svoji bogati zbirki, so brneli, ne le v Novakih, temveč tudi v Davči, Baški grapi, Škofji Loki, Dolenji Trebuši, Cerknem, Vuzenici in še marsikje. Tudi z novaško lok smučko, simbolom naše vasi in pomembnim prevoznim sredstvom nekoč, je prepotoval dobršni del Slovenije, Avstrije in Nemčije.

 

Rezultat medgeneracijskega sodelovanja pod okriljem letošnjega občinskega nagrajenca Silva Čemažarja, je vsakoletna množično obiskana prireditev Srečanje pod Črnim vrhom, kjer bodo lahko obiskovalci tudi prihodnje leto, 21. junija, skozi spretne roke Silva in drugih domačinov, podoživeli dogajanje na kmetijah naših prednikov.

 

Ob tej priložnosti člani TD Novaki Silvu še enkrat iskreno čestitamo in mu želimo še obilo zadovoljstva, užitkov in dobre volje pri ohranjanju snovne dediščine Cerkljanske.